ТЕРЕМ ремонтира 10 танка за над 5 млн. лв 26.02 | 19:38

В момента страната ни експлоатира около 80 танка Т-72

От iNews

Министерството на отбраната ще ремонтира 10 танка Т-72 на обща стойност 5 140 200 лв. с ДДС., предава БГНЕС, като се позова на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Ремонтът ще бъде извършен от завода "ТЕРЕМ-Хан Крум" в Търговище и включва обезпечаването на необходими резервни части, подмяна на неремонтнопригодни агрегати, окомплектоване със запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИП). Вътрешен транспорт и застраховки са за сметка на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ". Първоначално се е предполагало да бъдат ремонтирани 13 танка.

Т-72 е най-модерният танк на въоръжение в българската армия. Той е създаден от съветските конструктори още през 1971 г. и се произвежда в завода в Нижни Тагил. Много бързо се налага в страните от бившия Варшавски договор и скоро се превръща в най-масовия танк в света след Т-55.

В България той влиза на въоръжение през 80-те години на ХХ век, когато са закупени около 600 броя. След извършването на реформите в Българската армия техният брой е значително съкратен. Според открита информация в момента страната ни експлоатира около 80 танка от този тип.

Водещи

Най-четени