ТЕЦ „Бобов дол“: Не горим отпадъци 05.09 | 17:30

В позиция на ТЕЦ „Бобов дол“ се казва още, че „условието за изгаряне на отпадъци, заложено в Комплексното разрешително

От iNews.bg

ТЕЦ "Бобов дол" притежава Комплексно разрешително с включени нови горива - биомаса и кодове отпадъци с неопасни свойства. Централата обаче не гори отпадъци, тъй като не е налице правно основание за извършване на подобен вид дейност, се казва в позиция на дружеството, изпратена до БНР.
Тя е повод  публикация със заглавие "Жители на Бобов дол питат замърсява ли ТЕЦ-а, който гори отпадъци". В нея се помества писмо до общинската управа на живеещи в кв. "Миньор" в Бобов дол, в което те искат да бъде изяснено "какви емисии се отделят при изгарянето на отпадъците" и "какво е наличието на различните замърсители". В публикацията се посочва, че "от ръководството на централата и от РИОСВ казват, че всички показатели за чистотата на въздуха, запрашаемост и други са в норма".
В позиция на ТЕЦ "Бобов дол" се казва още, че "условието за изгаряне на отпадъци, заложено в Комплексното разрешително, ще влезе в сила едва, когато са изпълнени условията, които Изпълнителната агенция по околна среда е сметнала за необходими, за да се гарантира опазването на компонентите на околната среда в региона".
ТЕЦ "Бобов дол" посочва, че при измервания от акредитирана лаборатория през юни и август тази година, не са налице превишения на допустимите емисионни показатели. И че прави собствени непрекъснати измервания, като резултатите от тях се предоставят ежемесечно на компетентните институции.

Водещи

Най-четени