ТРЕВОЖНО! Всяко 7-о дете в България не завършва гимназия 01.11 | 16:34

Квалификацията на учителите е главното условие за по-високи резултати в образованието

От Мая Александрова

Тревожни данни разпространи фондацията "Заедно в час".

Според статистиката всяко седмо дете в България не завършва гимназия. 3 от 7 деца на 15 години имат трудност да прочетат и разберат прост текст. 2 от 7 младежи у нас нито са в процеса на обучение, нито работят, предаде bTV.

Повишаването на квалификацията на учителите е главното условие за по-високи резултати в образованието. Фондацията към момента има 73 учители в 40 училища в цялата страна и предлага възможности за повишаване качеството на образование, чрез прилагане на изпитани европейски практики.

"Всички сме чували, че 40% от българските младежи са функционално неграмотни. Но още по-страшно е, че все повече деца изпадат в графата на компетенции, които ще са им нужни през целия живот. Това поставя България в най-лошите ситуации в развития свят”, коментира Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час”.

Вчера сравнителните данни на ЕК показаха, че българските ученици са най-слаби по четене и математика в целия Европейски съюз. ЕК за пореден път призова за реформи в сферата на образованието у нас.

Водещи

Най-четени