Таблети ни хващат караме ли без книжка 22.04 | 18:00

Също така, системата ще отчита и извършената работа от полицейските екипи по време на дежурството

От Кремена Бедерева

Идва краят на карането без "Гражданска отговорност" и укриването на обявени за отнемане шофьорски книжки. КАТ от днес може да проверява автомобили, дори без да бъдат спирани на пътя благодарение на новата система за отдалечен достъп и контрол.

С новите 120 устройства, освен че ще бъдат извършвани проверки на МПС, но в реално време ще се предава информация за констатираните нарушения и наложените санкции. Също така, системата ще отчита и извършената работа от полицейските екипи по време на дежурството.

Освен по-качествен и широкообхватен контрол, новата система ще съкрати времето за проверка на водачите и МПС значително. Полицаите вече ще могат да ни проверяват, дори и без да бъдем спирани на пътя.

Новост за пътните полицаи е възможността, само по въвеждане на данните от регистрационния номер на МПС, в реално време да се получава информация относно наличието и валидността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", данни за собственика на возилото, данни за преминати технически прегледи и информация за наложени административни нарушения.

Полицаите ще имат достъп и до информация за валидността и статуса на документите за самоличност и правоуправление на водачите. Така, ако даден шофьор е отнето свидетелството за правоуправление, но не е представил документа доброволно, то пътният полицай ще получи информация, че документът е обявен за издирване и ще има правото да го конфискува.

Ако дадено МПС се окаже нередовно, собственикът му ще получава покана за явяване в поделенията на КАТ, където да му бъде съставен акт за административно нарушение.

Паркираните превозни средства също може да бъдат обект на проверка, предупреждават полицаите.

Първите нови устройства връчи президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Петя Първанова и главният секретар на МВР Калин Георгиев на началници на областни дирекции на пътна полиция.

Връчването на устройствата се състоя в двора на главна дирекция "Национална полиция" на тържествена церемония.

Водещи