Таен план "гласи" Огнян Донев за премиер 27.06 | 08:48

Групата "Типинг пойнт" се е заела да овладява управлението на страната

От Христина Рафаилова

Въпреки че страната има работещо правителство, президентът Росен Плевнелиев крои тайни планове за нов служебен кабинет. 

Държавният глава се канел да сложи начело на страната шефа на КРИБ и на "Софарма" Огнян Донев, твърди вестник "Репортер", позовавайки се на източници, близки до Плевнелиев. 

Задачата била спусната на президента от групата "Типинг пойнт". Целта на плана била властта да бъде овладяна чрез процедурни хватки. По време на управлението на служебното правителство щяло да се даде време и възможност десните фракции да се обединят.

Сред тях са ДСБ, "Движение България на гражданите", Зелените, както и неправителствени организации, които уж да представляват гражданското общество.  

Чрез дясното трябвало да се овладее властта. Според плана новото обединение трябва да спечели мнозинство в следващия парламент, като "прибере" и гласове на разпадащата се ГЕРБ. 

"Както е известно, Донев е милиардер и е натрупал богатството си от търговия с лекарства. Около него и партньора му Любомир Павлов се стеле сериозна мъгла върху размера и произхода на финансовото им състояние", пише изданието.

"Типинг пойнт" е рожба на Цветелина Бориславова, Иван Кръстев и Светослав Божилов. Нейната цел била политическо инженерство. Сред участниците в нея е покойният вече Васил Божков. След като Божков заболява от рак, неговото място заема мажоритарния собственик на "Алфа Финанс холдинг" Иво Прокопиев. Формацията има сериозна подкрепа от институтите на Джордж Сорос у нас.

Именно чрез лобирането на "Типинг пойнт" в кабинета през 2009 г. попаднаха четирима министри – Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Водещи