Такса ВЕИ мина окончателно в парламента 05.12 | 09:38

Депутатите приеха производителите на такъв ток да плащат 20% такса

От Ивелина Георгиева

Въвеждането на 20% такса за производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) мина на второ четене в пленарната зала.

Предложението е част от Закона за държавния бюджет за 2014 г., а вносители са лидерът на "Атака" Волен Сидеров и група народни представители.

Парламентът прие предложението със 116 гласа "за", 38 "против" и 28 се въздържаха.

Против таксата се обявиха от ГЕРБ, според които във формулата за изчисляване има техническа грешка, тъй като не се умножава с процент.

По-рано през деня шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев заяви, че най-бедните граждани плащат по 800 млн. лв. на ВЕИ-тата. Той уточни, че с въвеждането на таксата се изпълнява препоръка на ЕС за намаляване на преференциите за този вид производители.

Според него ресорната комисия вероятно ще предложи тези, които добиват зелена енергия за битови цели, да не бъдат натоварени с плащания. Нулевата такса ще важи за произвеждащите наземно до 80 мегавата и за устройствата до 30 мегавата, поставени на покривите. 

Депутатите и днес продължават с второто четене на Закона за държавния бюджет. В продължение на две пленарни заседания народните представители на успяха да гласуват нито един член от закона.

В тази връзка председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че се очертава необходимост от провеждане на извънредни заседания.

Водещи

Най-четени