Такса за авторски права от музика в заведение - вече и у нас 10.11 | 08:00

Дори такситата и маршрутките ще бъдат облагани, сочи нов закон

От Ивайло Ачев

"Музикаутор" и "Профон" ще събират такси за авторски права от заведения, които пускат музика. Това реши Министерството на културата, което се съобразява с влезлия в сила нов Закон за авторските права у нас, предаде bTV.

Според нормата всички публични заведения, в които се пуска музика, ще трябва да плащат такса за това удоволствие. В числото на облаганите влизат ресторанти, кафенета, барове, хотелите, магазини, фризьорски салони, фитнес залите. Законът обхваща дори такситата и маршрутките, които ще дават по 30 лева годишно, за да пускат на клиентите си дискове, радио или телевизия.

От Министерството на културата твърдят, че таксите са съобразени с условията у нас. Справка на bTV в таблицата, по която се определя размерът на таксите обаче сочи, че заведение 1 звезда с капацитет до 50 места трябва да заплати 284 лева на "Профон” и още толкова на "Музикаутор”, ако иска да пуска музика. За по-луксозните заведения сумата може да стигне 12 хил. лева.

Един от начините за собствениците на заведения да спестят пари е като се присъединят към брашнова организация. От Асоциацията на ресторантьорите казват, че са се договорили с "Музикаутор" и "Профон" за 50% отстъпка.

Таксите за авторските права са съобразени и са взаимствани от европейското законодателство.

Водещи

Най-четени