Такса за второто отчитане на парното е нарушение, смята омбудсманът 11.05 | 19:13

Отчитането на 2 дати е задължение на фирмата за дялово разпределение

От Кремена Бедерева

Начисляването на такса за втора дата за отчет от фирмите за дялово разпределение нарушава правата на потребителите, категоричен е омбудсманът. 

След множество сигнали от граждани Константин Пенчев е изпратил писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и до ръководството на "Топлофикация София".

Според Пенчев определянето на цена за втора задължителна дата за отчет е неправилно и фирмата, която е възприела тази практика, нарушава регламентирани правила - Общи условия на договорите между "Топлофикация" и търговеца за извършване на услугата дялово разпределение, а оттам и правата на потребителите.

Съгласно общите условия, търговецът е длъжен да извършва отчет на средствата за дялово разпределение най-малко два пъти в годината, като определя най-малко две дати за отчет.

Националният омбудсман е категоричен, че посещението на служител за отчитане на две дати е вменено като задължение на фирмата за дялово разпределение.

Заплащането от потребителя за посещение на втора дата за отчет е нарушаване на правата му, гарантирани от нормативната уредба, и води до неоснователно обогатяване на дружеството, смята омбудсманът.

Водещи

Най-четени