Такса смет в Плевен скача с 66% 22.12 | 16:06

Това означава 35 лв. повече за средно голям апартамент

От iNews.bg

Общинският съвет в Плевен реши такса смет за 2016 г. да поскъпне с цели 66%. Така от 1 януари плевенчани ще плащат за боклука на промил по 1,49 лв. вместо досегашните 0,9 лв. Фирмите пък при досегашна такса 2,9 лв. за промил, от догодина ще внасят на общината по 4,81 лв. на промил.

Това означава, че такса смет за средно голям апартамент от 70 кв. метра в Плевен, ще се увеличи с 35 лв.

Предложението на кмета Георг Спартански бе прието на сесия с 24 гласа "за", 12 "против" и трима "въздържал се".

Повишението се налага, тъй като през 2016 г. предстои въвеждане в експлоатация на новото депо за отпадъци, а за оператора му общината ще плаща около 1,7 млн. годишно, обясни кметът.

Припомняме, че няма и месец след местните избори премиерът Бойко Борисов събра новите кметове на ГЕРБ и Реформаторския блок и им нареди да вдигат местните данъци и такси, за да си пълнят бюджетите. Той ги предупреди да не разчитат повече на допълнителна помощ от бюджета, а да се оправят сами като увеличат приходите си с всички възможни средства.

"Изборите минаха. Стига вече популизъм! Вдигайте данъците!", изкомандва Борисов прясно избраните градоначалници. И много от кметовете го послушаха - кой с вдигане на такса смет, кой - с данък сгради или данък автомобили.

 

Данък сгради в община Плевен остава без промяна догодина.

Водещи

Най-четени