Таксита преминаха през София в протест срещу компания за споделени пътувания 21.03 | 17:15

Комисията за защита на конкуренцията разследва "Максим" от началото на този месец

От iNews.bg

Протестното шествие премина от 7-мия километър на булевард "Цариградско шосе" до храм-паметника "Александър Невски".

Шофьорите настояват фирмата за споделени услуги "Максим такси" да преустанови дейност у нас, тъй като според тях работи извън правилата. Според протестиращите компанията ощетява държавата, тъй като голяма част от шофьорите ѝ не плащат данъци и нямат касови апарати.

Комисията за защита на конкуренцията разследва "Максим" от началото на този месец. След среща със синдикати в парламента от транспортната комисия заявиха, че компанията ще бъде проверена.

"Спирането на приложението е на финала", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, след като се срещна с протестиращите. По думите й не е необходима промяна в законодателството, а в събирането на достатъчно доказателства за нерегламентираната дейност.

Според Стоянова още от май миналата година Министерство на транспорта, НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция са предприели действия в тази посока, но доказателствата се събират трудно, през заявки през това приложение. Собственикът на сайта е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България, каза Стоянова. "Това е процес, който не може да завърши толкова бързо, но е на финала си", обобщи тя.

Компанията е руска, основана е през 2003 г., а сайтът й има версии на 15 езика, между които и български. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае без да бъде обвързан с договор.

Водещи

Най-четени