Такситата и в Бургас на протестно шествие 07.04 | 11:26

Ще „запалим“ цялата държава, закани се един от лидерите в бранша в морския град

От iNews.bg

Днес следобед таксиметровите шофьори и в Бургас излизат на организирано протестно шествие срещу въвеждането на новия налог, който държавата иска да въведе.

"Патентният данък, който не е патентен, а алтернативен данък "Такси", ще смачка бранша. 1000 лева в големите градове, отделно данък от оборота, отделно осигуровки. Това е тройно облагане, което просто е невъзможно", казва председателят на синдиката "Авто 94" Димчо Иванов пред БНР. Той припомни, че колегите му вече излязоха на протести в Шумен, Ловеч, Варна, вчера в Пловдив, а сега е ред и на Бургас. "Гледаме "да запалим" цялата държава, докато не успеем да премахнем тази несправедливост", казва още Иванов.

Още вчера пък таксиметровите шофьори в Пловдив предупредиха, че жълтите коли от цялата страна ще се съберат в София и ще блокират жълтите павета, ако новият данък бъде въведен.

Днешното автошествие в Бургас тръгва от 14:00 ч. от паркинга пред Северния плаж и ще премине през централните бургаски булеварди "Христо Ботев", "Сан Стефано" и "Демокрация".

Вчера депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на второ четене данъкът да е между 300 и 1000 лева за всеки таксиметров автомобил да влезе в сила от догодина. Изменението е част от Закона за местните данъци и такси. Конкретният размер ще се определя от всяка община. На практика комисията намали със 100 лева долната граница на данъка.

Обмислят се допълнителни нормативни промени, с които апаратите в таксиметровите автомобили да се свържат със системата на Националната агенция за приходите. Авторите на промените очакват приходите в хазната да се увеличат няколко пъти.

Водещи

Най-четени