Такситата ще плащат "данък музика" 28.04 | 20:06

Това предвиждат промени, приети в Закона за авторското право

От Кремена Бедерева

Всеки таксиметров автомобил ще трябва да плаща по 30 лева годишна такса за това, че пуска музика на клиентите си. Това предвиждат промени, приети в Закона за авторското право.

Според ПРОФОН, организацията, която защитава правата на музикалните продуценти, от бизнес гледна точка, музиката е част от услугата на такситата-песента прави пътуването по-уютно, отбелязва още бТВ.

Според тарифата на ПРОФОН, възнаграждението, което едно такси трябва да плати за това, че извършва публично изпълнение на музика, е под 9 стотинки на ден. 

В същото време глобите за нарушители на закона до 20 000 лева. Това означава, че с най-малката сума, с която едно такси би могло да бъде глобено, то може да лицензира и узакони използването на музика за близо 70 години.    

Но не всички шофьори приемат нещата философски. Таксите за лицензиране на музиката в автобуси, микробуси и маршрутки до 20 места са под 17 стотинки на ден, а в автобуси над 20 места - по 33 стотинки на ден.

По данни на ПРОФОН, за 2010 година са отбелязали рекорден за Европа ръст от над 60 на сто на приходите за артисти и продуценти от публичното изпълнение на музика.

Водещи

Най-четени