Талисманите на Айтос - мечките Елена и Мия, ще бъдат изселени от зоопарка 19.12 | 15:35

Днес стана ясно, че Елена и Мия ще останат в Айтос, но ще бъдат преместени, а на мястото на досегашния им хабитат ще се издигне образователен център

От iNews.bg

В Айтос от месеци се разпространява слух, че мечките, които са талисман на местната зоологическа градина, ще бъдат изселени. Днес стана ясно, че Елена и Мия ще останат в Айтос, но ще бъдат преместени, а на мястото на досегашния им хабитат ще се издигне образователен център. 

На днешното си заседание Общинският съвет прие предложението на кмета Васил Едрев Общината да кандидатства с проектно предложение за техническа помощ за инвестиции за обекта по процедура за безвъзмездна финансова помощ. Целта е зоопаркът да се развива.

По настоящата процедура е предвидено изпълнението на няколко разработени плана - за развитие на парка и проучване за определяне на разположенето на нов обект; за колекцията и план за размножаване; за консервационни дейности; график за изпълнение на дейностите за развитие на обекта при наличие на финансиране в кратко- и дългосрочен план между 3 и 5 години; както и техническото задание за изготвяне на инвестиционен проект във фаза "технически проект” или идеен такъв.

Максималната безвъзмездна помощ е в размер до 200 000 лв. с ДДС, като в това число са включени всички преки и непреки разходи. Общинският съвет прие единодушно с 27 гласа "за”, но не и преди от администрацията да внесат няколко уточнения.

Приетото решение на ОбС-Айтос касае само изготвянето на проектно предложение, като техническият проект ще се извършва тепърва след процедура. Не пречи обаче да има няколко идеи за него, които най-вероятно ще бъдат реализирани. Именно такава е тази на мястото на настоящия хабитат на мечките да се появи Образователен център. Новата сграда ще помага на посетителите да научат повече за животните в зоопарка и в нея ще могат да се провеждат лекции с ученици. Всъщност строителството край и в обекта няма да се ограничи с това. Предстои изграждането и на административна сграда, която ще приюти всички нужно откъм управлението на парка, както и всичко необходимо за отглеждането на животните.

А мечките - за тях има предвидено ново място, което ще е по-комфортно с по-голямата си площ от около 4 декара.

Водещи

Най-четени