Танев: „История Славянобългарска” нито пада, нито изчезва, отива в 9 клас 25.01 | 15:50

„Бай Ганьо в банята“ отпада, защото българите са напреднали в развитието си, обясни образователният министър

От iNews.bg

Стихотворението "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов вече ще се изучава в час по музика, като песен, а не в програмата по литература.

Това стана ясно на брифинг в Министерството на образованието и науката, на който бяха представени проектите на учебни програми за II, VI и VIII клас.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви, че според него произведението на Каравелов ще бъде по-добре запомнено от учениците като песен, а не като стихотворение. Министърът подчерта, че силно вярва в необходимостта знаменити произведения за българския национален дух като "Хубава си, моя горо" да бъдат запомнени не като заглавия, а като смисъл и послание. В помощ на тази мисия се явяват часовете по музика, в които децата ще продължат да изучават великите български произведения, които са запомнени от народа най-вече с песенния си характер.

Все пак учителите по литература също могат да преподават произведения като "Хубава си, моя горо", но не като част от задължителната програма, обясни министърът.

Останалите произведения, за които министърът смята, че е по-уместно да се изучават активно в час по музика и да отпаднат от задължителната програма по литература, са "Къде си, вярна ти любов народна?" и "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов. Единственото произведение на поета, което остава в задължителната програма по литература, е "Стани, стани, юнак балкански", което децата ще учат в 7 клас.

Просветният министър обясни още, че "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски няма да отпадне от учебната програма, а ще бъде преместена в учебниците за 9-и клас. 

"Сега предисловието от историята на Паисий се изучава по литература в шести клас, но би било по-добре да бъде в девети клас заради възрастовата психология, както и заради това, че съвпада с това, което ще се изучава по история", отбеляза Танев.

Главата "Бай Ганьо в банята" от поредицата сатирични фейлетони, която до момента участваше в задължителната програма по литература, отпада от учебния материал по предмета, ако предложението на министъра на образованието проф. Тодор Танев бъде одобрено.

Той обяви още, че проектите за учебните програми за втори, шести и осми клас са публикувани в сайта на МОН за обществено обсъждане в продължение на месец.

На срещата с журналисти министър Танев уточни, че "История славянобългарска" не отпада от задължителните произведения по литература, а се премества от учебното съдържание за 6-ти клас в програмата за 9-ти. Министърът заяви, че в гимназиален курс учениците биха разбрали по-добре посланието на произведението на Паисий Хилендарски. Статистиката обаче показва, че всяка година хиляди ученици прекратяват образованието си след 8-ми клас и не продължават в гимназиален курс.

Другата голяма промяна е преразпределяне на часовете, предназначени за преподаване на нови знания и часовете за упражнение и изпитване. В досегашната програма 60% от времето са отредени за нови знания, а 40% - за упражнение. След въвеждане на планираните промени часовете за нови знания ще бъдат само 40%. Това ще даде възможност на преподавателите да имат по-самостоятелен и творчески подход в избора си на методи на обучение.

Министърът на образованието и науката обобщи, че от 171 произведения от български автори, които учениците изучават в момента, броят им ще бъде намален на 140. Проф. Танев не оповести пълния списък със заглавията на отпадащите произведения.

 

Водещи

Най-четени