Танев отсече: Любителите на паричните знаци вън! 12.11 | 14:13

Mинистърът ще иска нов закон и сближаване между частни и държавни ВУЗ-ове

От Филипа Тодева

Предстои реформа във висшето образование. Заявка за това даде новият министър на образованието Тодор Танев.

"Мисля, че по-скоро, радикално, трябва да има нов Закон за висшето образование, но ще видим, двамата министри, които са близко до това, какво ще кажат също", посочи Танев.

Танев, който преподава в Нов български университет и в Американския университет, смята, че не може да продължава съперничеството между частни и държавни университети.

Той добави, че иска по възможност да направи каквото трябва за урегулиране на това напрежение, което продължава да съществува.

По думите на новия образователен министър "висшето образование има нужда повече да бъде вързано с науката и не само с бизнеса". "Висшето образование произвежда не само кадри за бизнеса, но и ръководители, географи, историци и други специалисти. Няма как да не се върви към нов ЗВО, защото сега ученето е през целия живот", заяви министър Танев.

"Тотално съм убеден, че образованието е производство, а не е бизнес", каза Тодор Танев, цитиран от БТА. Той отбеляза, че образованието не може повече да бъде третирано, както се казваше, че "вузовете да са на пазара на образователните услуги".

Министър Танев попита риторично - кой може да каже с ръка на сърцето, че образованието не е производство на бъдещето на една страна, на идентичност и на какво ли не друго, което е велико и това да бъде сравнено с услуга.

"Твърде долнопробно е, не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци", заяви министър Танев. Според него между различните университети не трябва да има напрежение заради парите, те трябва да спорят само за качеството на образованието и за нищо друго. Проф. Танев отбеляза, че един път министърът на образованието може да е от държавен вуз, а друг път - от частен вуз.

Водещи

Най-четени