Танев поема „на ръчно“ учебниците, готви уволнения в МОН 28.01 | 15:32

Министърът обеща за месец да оправи бъркотията с учебните планове

От Ростислава Иванова

Министърът на образованието Тодор Танев обеща лично да поеме "на ръчно управление въпроса с учебниците" и до един месец да оправи сътворената в министерството му каша с новите учебни планове. Освен това в понеделник свиква заседание на политическия си кабинет в министерството, на което ще бъде взето колективно решение "кой и за какво поема политическата отговорност за учебната програма", обяви министърът пред журналисти.

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец. Нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов - имам род!". Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев пред журналисти в парламента, цитиран от БГНЕС.

Запитан дали обсъжда кадрови промени в Министерството на образованието и науката (МОН), Танев призна, че все пак ще има такива, но ще са малки. "Много малки на този етап, главно в най-близкото ми обкръжение", каза той.

След което веднага уточни, че "не става дума за Ваня Кастрева (ресорната зам.-министър, отговарящаза учебните планове - бел.ред.), тъй като "министърът не назначава или освобождава заместниците си", а това прави премиерът. "Не сме стигали и до такъв момент", добави Танев.

"За МОН би било съдбоносна грешка, ако взема по-драстични мерки – да уволнявам в големи количества, което очаква публиката - да има кръв. Нека публиката да помисли мога ли да обезглавя МОН в момента, да създам страхове сред останалите експерти в момент, в който вършат работа”, коментира министърът. И добави: "Няма да стимулирам въпросните хора, но няма и да има затваряне на очите пред това, което предстои. Аз мисля като нацията ни. Нямам нечисти помисли”.

Министърът е склонен съм да удължи срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове от 2 до 6 клас. "Законният срок е един месец, но ако той се окаже недостатъчен, седмица-две може да бъде удължен срокът”, каза той.

Освен това обмисля да предложи комисиите по утвърждаването на учебниците да бъдат избирани на случаен принцип от един пул, който е предварително тестван за това какви връзки има - "тайни или явни". Той е категоричен, че все пак "нещо трябва да се направи, а най-мекото лекарство са комисиите".

Танев отново коментира темите за Възраждането и определенията на турското робство в плановете по история. "Искам да възстановим всичко, което знаем, особено за Възраждането и да не го разглеждаме ретроградно - като минало, а като "златен век”, който сме пропуснали - да го пратим в бъдещето. Нашето Възраждане е минало и бъдеще", размишлява образователният министър.

"Терминът "съвместно съжителство” го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма. Ако смятате, че с това ще променя историята, грешите. Не съм за това тук. Моето мнение е, че става дума за робство. Научната общност няма единно становище дали става дума за робство или не. Това е турско или Османско владичество, така искат историците", коментира още Танев.

 

Междувременно днес в парламента групата на Патриотичния фронт се срещна с министъра и настоя за оставките на заместничката му Ваня Кастрева, на началника на кабинета му и на шефа на дирекция "Образователни програми" в МОН.

Водещи