Танева обвини Нинова в лъжа: Не губим 1,1 млрд. лв.! Селската програма не е спряна! 15.06 | 11:20

Тези 522 млн. евро са изплатени още през 2015 г. от фонд „Земеделие”

От iNews.bg

Нищо от това, което каза Корнелия Нинова не е вярно, с изключение на това, че има писмо от ЕК. Тези 1,1 милиарда лева са разплатени и възстановени от ЕК, заедно с прихващане на аванса, платен през 2008 г. по старата програма. Това заяви земеделският министър Десислава Танева по Нова телевизия в отговор на обвиненията срещу правителството, отправени вчера на пресконференция на "Позитано" от лмидера на партията Корнелия Нинова.

Председателката на столетницата се позова на изпратено на страната писмо от ЕК, в което има предупреждение, че няма да бъдат възстановени 1,1 млрд. лв. по селската програма заради източване на средства и нагласени обществени поръчки. Нинова директно обвини управляващите в кражба на средства от земеделските еврофондове.

Проектите обаче вече са в ход, което означавало според социалистката, че разходите по тях ще трябва да се плащат от държавния бюджет.

От ГЕРБ още вчера веднага дадоха брифинг в парламента, като заявиха, че Нинова нищо не разбира от Програмата за развитие на селските райони и от еврофондове въобще. Депутати от ГЕРБ изтъкнаха като контрааргумент, че 99% от средствата от ЕС по първияь програмен период са усвоени.

"Тези 522 млн. евро са изплатени още през 2015 г. от Държавен фонд "Земеделие”, а след това са ни възстановени от Европа. Много малка сметка за уравняване остава", уточни категорична бе министър Танева. И отсече: "Не губим 1,1 милиарда лева! Програмата не е спряна!".

 

 

Водещи

Най-четени