Танцувам не по-различно от теб 18.08 | 17:05

Фолклорни танци в инвалидни колички и талантливи гласове в Поморие

От iNews.bg

IV-ти международен музикален фестивал за талантливи хора с физически увреждания ще се проведе на 26 и 27 август 2011 г. от 20.00 часа на централния площад в град Поморие. Това съобщи Емилия Милева, член на Управителния съвет на Фондация "Сила за живот" и организатор на проявата.

Участие в надпреварата ще вземат 42-ма таланти с физически недъг. Те ще се борят за три парични награди за първо, второ, трето място, голямата статуетка на конкурса, която се връчи на победителя и за една специална награда от Министерството на труда и социалната политика, която ще бъде дадена за изключителен принос и особени заслуги в развитието на фестивала.

Музикалният фестивал за талантливи хора с увреждания ще протече в две вечери като първата няма да е с конкурсен характер. На 26 август участниците ще представят на публиката фолклорни песни и танци от 4 фолклорни области. Вечерта на 27 август е отредена за поп изпълнителите, които ще се състезават за конкретните награди.

"Ще се изявя с две песни, едната ще е българска, защото много обичам българската музика и това е песента на група Фанданго "Миг от приказка", а второто парче е от 70-те години на миналия век и е на Стиви Уондър", заяви незрящият и неподвижен участник Кристиян Григоров. Той добави, че не е там само заради наградите, а защото всички таланти са негови приятели и срещата с тях му носи положителни емоции.

Кристиян е от Етрополе и е роден незрящ. На 4 години спира да ходи поради тежка болест, при която плътността на костите намалява. Въпреки физическия си недъг момчето не губи желанието си за живот и участва активно с творчеството си в обществото. Той е автор на 4 книги, последната се казва "Моят живот", участник е в телевизионното предаване "Байландо" и има записан дует с Орхан Мурад в стил мелодичен рок.

Важно е през цялата година да тече процес на търсене на таланти, а не само през два дни от годината, коментира изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. Той показа задоволството си от разрастването на фестивала с всяка следваща година.

Журито на фестивала е под председателството на Стефан Диомов и членове: Борис Гуджунов, Орхан Мурад и други, които ще оценяват вокалните умения на изпълнителите в областта на популярната музика.

Освен Кристиян Григоров своя талант ще представят Богдана Петрова – незрящото момиче от "България търси талант", Венцислав Миланов – финалист в телевизионното предаване "Байландо", Илона Калчева, Роберт Абрашев, Румен Михайлов, даровити деца от Дом за умствена изостаналост в с. Кошарица, гости от Полша, Украйна и Македония и други даровити хора в неравностойно положение.

Една от най-големите атракции на конкурса е танцовата формация "Танцувам не по-различно от теб", които изпълняват уникален Варненски танц в инвалидни колички.

"30 години след инцидента съм мечтала да танцувам и сега най-после ми се случва", каза Нели Драшанска, която губи двата си крака в самолетна катастрофа.

VI-ти международен музикален фестивал за талантливи хора с увреждания се организира от Фондация "Сила за живот" и се осъществява с подкрепата на Агенцията за хора с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, Община Поморие и Национален център за социална рехабилитация "Св. Георги" - Поморие.  

Водещи

Най-четени