Тараторът не скарал министерства 29.02 | 10:11

Ястието може да стане част от списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО

От Деляна Петкова

Министерството на културата ще се нагърби с инициативата да защити таратора като част от нематериалното ни историческо наследство пред ЮНЕСКО.

Според коментарите, появили се в последните дни, организацията по тази инициатива е скарала Министерството на културата и Министерството на земеделието и храните.

Това не е така, стана ясно от коментарите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в ефира на БНТ. Той обясни, че инициативата си е на културното министерство и не е работа на МЗХ да го прави, но ще подпомогне всички действия в тази насока.

Нека бъдем малко шовинисти – ако можем да дадем таратора на света, защо да не го направим, коментира Найденов.

Първите съобщения за защита на таратора и други български кулинарни продукти от ЮНЕСКО направи зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова от Париж. Тя е част от българската делегация на Международния земеделски салон.

Веднага след това обаче от Министерството на културата коментираха, че те трябва да поемат тази инициатива. В списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО на този етап са вписани песни, музика, обичаи, занаяти и произведения на занаятчийското изкуство.

Водещи

Най-четени