Тарифите за издаване на лични документи са незаконни 04.03 | 17:17

Върховният административен съд отмени таксите, събирани от МВР. Решението не е окончателно

От Диана Цветкова

Таксите, които МВР събира за издаване на документи за самоличност и свидетелства за управление на МПС, са незаконни.

Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), като се произнесе по делото, заведено през 2010 г. от Гражданска инициатива "Справедливост".

В процеса адв. Иван Груйкин атакува разпоредбите на Тарифа №4, които се отнасят до парите, събирани за издаване на лична карта, международен паспорт и шофьорска книжка.

В мотивите си да отмени тарифите, съдът изтъква, че МВР не е публикувало цените и мотивите за определянето им публично 14 дни преди влизането им в сила – срок, който е задължителен по закон. Така ведомството на Цветан Цветанов е лишило засегнатите страни от право на възражения.

Прокуратурата също се е съгласила с доводите, че МВР не е спазило изискванията при публикуването на тарифата.

"Допуснатото съществено нарушение на административно-производствените правила е достатъчно основание за отмяната на подзаконовия нормативен акт в оспорената му част", посочва в мотивите си съдът.

Решението е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав Ваня Пунева, която не споделя мнението на колегите си, че в случая става дума за съществено процесуално нарушение, водещо до отмяна на акта.

Отмяната на тарифите за издаване на лични документи не е окончателна. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Водещи