Татяна Буруджиева: Не ни е страх от избори 03.06 | 09:04

"Хората трябва да разберат какво правят министрите", смята червеният депутат

От Цанка Донкова

"Хората трябва да разберат какво правят министрите. В момента от очите на хората изчезна разбирането какво се случва, те не разбират защо нещата се бавят". Това заяви депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева в ефира на Нова телевизия.

Правенето на една политика не е в натюрела дори на едно експертно правителство", посочи Буруджиева. Всеизвестно е, че винаги е много по-лесно да вървиш по един отъпкан път.

"Хората трябва да знаят, че се направи една стъпка по семейното подоходно облагане и минималната заплата, сега се направи още една. Хората трябва да разберат, че нещата се реформират", посочи Буруджиева. Тя уточни, че Орешарски няма как да каже, че плоският данък остава, при положение че се правят първите стъпки за семейното подоходно облагане.

"Проблемът е, че напуснахме сериозния разговор за основата на политиките и какво точно правят те и не стигнахме до договаряне с партньорите какво се направи през едната година", уточни Буруджиева.

Относно изборните резултати тя обясни, че трябва да се състои сериозен разговор с партньорите.

"Беше се състояла среща с г-н Местан и г-н Станишев. Не знам защо Местан е казал, че чака срещи с БСП. Не знам Местан какви времеви локации си предава, защото той после обясняваше какво е казал и какво не", смята Буруджиева.

Тя посочи, че за БСП няма проблем да има предсрочни избори и че позицията на БСП трябва да е хората да знаят какво се прави и как се прави.

Според Буруджиева голяма грешка е било забавянето на програмите и програмните периоди при заетостта. "Всички знаехме, че свършват и не беше нужно да се прави цял семинар", уточни тя и допълни, че пазачите са назначени по точно такава програма - платени от правителството, но после финансирани от Брюксел.

Буруджиева посочи, че смята Хасан Адемов за голям професионалист, но следващ различна политика. "Не знаеш докъде би могъл да стигне в съгласието. Професионалист, но с различното виждане на тяхната партия", заяви тя.

По отношение на Даниела Бобева и това, че хората не я познават, Буруджиева се пошегува, че министърът на икономическото развитие е била на посещение в Разград и там я познават. "Не може народните представители да са непрекъснато в медиите, а министрите – не. Бобева беше в Разград и там я познават", заяви Буруджиева.

"Не мога да кажа лоша дума за никой от правителството. Но има какво да се иска от всеки един министър. Като пример Буруджиева посочи, че трябва да се засили публичното присъствие на всеки един от тях, тъй като хората не знаят какво правят".

Относно Иван Данов, министъра на инвестиционното проектира, червеният депутат заяви: "Неговата сфера е много специфична и по повод ЕРП-тата стана ясно, че той се занимава с кадастъра. Не смятам, че е излишно това министерство, след като имам престава колко е важен кадастъра за развитието на държавата".

Тя допълни, че не се страхува да се явят на избори. "Ние може да не спечелим изборите, но кадастърът е изключително важен за цялостното развитие на държавата", посочи тя.

По отношение на оставка на правителството, Буруджиева заяви, че от началото на кабинета постоянно се дискутира неговата продължителност и тя не вижда смисъл да коментира. Що се отнася до бъдещи промени в правителството, Буруджиева заяви, че става въпрос за политики и когато се договорят с БСП с ДПС, ще стане ясно кой има куража да поеме отговорност.

На въпрос дали вижда една бъдеща коалиция между ГЕРБ и "България без цензура", Буруджиева посочи, че откакто ГЕРБ е партия, тя иска цялостно мнозинство. Това е целта им, когато си променят позицията - тогава може би", завърши Буруджиева.

Водещи

Най-четени