Татяна Дончева: Станишев е смешник 11.04 | 09:57

Ако Първанов спечели, имал реални шансове да запази сегашното статукво, смята лидерът на "Движение 21"

От Кремена Бедерева

Търсенето на спасители е български белег, но той е белег и за недостиг. Това е едно неуловимо чувство за хората, като чувството за несигурност, което ти вдъхва един човек, то витае във въздуха. Дълги години традиционните партии избягват да се задълбочават в проблемите.

Това мнение изрази лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева в ефира на Нова телевизия в Страстната седмица. Всеки ден сутрешният блок се води от различни водещи, като на Велика сряда са социологът Татяна Буруджиева и политологът Димитър Аврамов.

"Предизборните програми са сами за себе си, с оглед на това, което трябва да се продаде и какво би искали да чуят хората в този момент", продължи Дончева. Според нея е необяснимо защо журналистите от няколко години делят партиите на лидерски и нелидерски и като по този начин се внушава на хората, че правилното е партиите да произвеждат политика, без оглед на личностите.

"Това е внушението, което се създава в обществото", смята Дончева. По думите й личността има ключово значение – в политиката и в човешката дейност и това изисква всички политически партии, които имат претенции, трябва да извадят много силни отбори от политически играчи. Татяна Дончева е на мнение, че България изтика мутри на върха в политиката в лицето на сегашното правителство. Тя обаче подчерта, че социалистите не са истинска опозиция на ГЕРБ.

"Сергей Станишев и Георги Първанов са тапа, те са тапа, поради начина, по който са събирали хора около себе си и са вземали решения", коментира Дончева. Според нея БСП е в състоянието на националния отбор по футбол. "БСП е слаб отбор поради играчите, които са в него. За да стане силен отбор, трябва да се реши лидерският пост", смята Дончева. "Трябва да се види какво е състоянието на БСП преди изборите", продължи тя.

"Ако партийните игри в БСП са такива, каквито се представят, то тогава Станишев е смешник", заяви Татяна Дончева. На въпроса как тогава ПЕС избраха Сергей Станишев за председател на партията, лидерът на "Движение 21" направи сравнение с кандидатстване за работа в голяма фабрика. Там питат дали отговаряш на изискванията, а после за резултати.

Тя обаче избегна въпроса кой ще спечели в двубоя между Станишев и Първанов. "Нито от единия, нито от другия може да се очаква да реши проблемите на фабриката на БСП, а партията така и не можа да реализира електоралния си потенциал", заяви Дончева.

"Ако Георги Първанов спечели, той има реални шансове да запази сегашното статукво, но не и да го избута напред", смята Татяна Дончева. Все пак, БСП като партия е затънала много, трябва й ново лице, нов начин на управление, който да завърти нещата в друга посока.
 
"Идеята на "Движение 21" е да се направи мрежа, която да позволи на ключови позиции в различните сфери и общини да застанат хора, които имат качества, но традиционните партии не им дават шанс да го направят това", обясни Дончева за своя проект.

Тя не отрече, че е възможно движението да участва в следващите избори, но категорично отхвърли възможността да развива формацията си в рамките на БСП. "Аз просто познавам кадровия потенциал на социалистическата партия", каза Дончева.

Водещи

Най-четени