Татяна Дончева за арестите на олигарси: Подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове 11.03 | 11:31

Процесът на приватизация е бил престъпен и несправедлив, смята лидерът на "Движение 21"

От iNews

От няколко месеца в страната тече акция срещу определени от олигарсите в страната. Това изглежда съмнително, защото прокуратурата няма за какво да ги търси след толкова години. Това каза в ефира на БТВ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Тя се възмути и от това, че на участвалия в приватизацията Николай Банев сега се търси наказателна отговорност за това как е управлявал предприятията си, вместо държавата да организира стриктен следприватизационен контрол.

"Ние можем да кажем, че процесът на приватизация е бил престъпен и несправедлив. Въпросът е защо не направихме действащ следприватизационен контрол, за да спазват (купувачите) определени параметри. За да кажем 20 г. след като имуществото е изядено, изпито, че това е несправедливо и ще преследваме наказателно", посочи тя.

Според Дончева целта на тези процеси е не да се разследва действително процесът на приватизацията, а да се хвърлят на гладното население няколко такива, които парадират с богатството си. "Подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове и ни казват, че трябва да се задоволим с това".

"Критериите за определяне на неколцина обвиняеми за "организирана престъпна група" са твърде занижени и това се прави, за да бъде вкарано делото в специализирания наказателен съд. Издирвани от България с международна заповед за арест пък са обвинявани за "пране на пари" не защото има доказателства за това, а за да не последва отказ на чуждите власти да ги върнат", коментира още лидерът на "Движение 21".

"Винаги за "задружната престъпна дейност" се е искало да има обективен принос за крайния резултат и осъзнаване на този принос, сега искат да са повече от трима. В едно семейство - ето ги: мъж, жена и дете", каза Дончева, като намекна за случая "Арабаджиеви", чийто син е в ареста от месеци.

"Доказателствата на прокуратурата в много случаи са изключително измислени, до степен да се твърди, че трябва да носим отговорност за неплатени чужди данъци, за лошо управление на предприятия. Прането на пари, което се слага за тези екстрадиции, които трябват на прокуратурата, обикновено е далеч от всякаква идея за финансови схеми за прикриване на имущества. Слагат се текстове, които да бъдат интернационални", добави тя, след като и нейната подзащитна беше екстрадирана преди време от Франция. 

Водещи

Най-четени