Тежка зимна обстановка със студ, сняг, поледици и вятър 11.01 | 12:32

Вижте къде пътищата в страната са затворени, няма ток или водоподаване

От iNews.bg

В сряда – 11 януари, е обявен жълт код заради очаквани ниски температури и поледици само за 7 области в Североизточна България - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна. В Източна България обаче ще продължи да духа умерен и силен вятър и там отново ще има виелици и навявания. Обстановката и в останалата част от страната обаче остава усложнена, съобщават от НИМХ към БАН.

Вятър духа в областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Разград, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Сняг вали пък в областите: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен. Снеговалежът продължава и в районите на Карлово и Кърнаре, Котел и Твърдица, Вакарел, Витиня - Ботевград, Бучин проход, Самоковски път, проход "Шипка" и проход "Република", Раднево и Гълъбово, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

1836444

В сряда до обяд и в северните райони снегът ще спре, дори облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. Но докато на север спира да вали, от юг ще започнат нови снеговалежи, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък в източните райони, предупреждават още от НИМХ.

Пътните настилки в страната са предимно заснежени, на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени. Ограничена видимост до 100 м поради мъгла има в област Стара Загора.

Заради силния вятър и снегонавяванията от тази нощ е затворен Проходът на републиката, девет машини почистват пътното платно, съобщи областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, цитиран от Дарик. Снеговалежът в района е спрял, което улеснява снегопочистването.

Усложнена е пътната обстановка в цялата област Велико Търново. Поетапно се пропускат автомобилите по пътя за Плевен и Бяла, все още е затруднено движението между Велико Търново и Търговище, уточни дежурният в Областното пътно управление. Ограничения на движението са въведени в Свищовско.

Тази сутрин вече е започнало поетапно отваряне на главни пътни артерии, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг във връзка с тежката обстановка в страната.

Всички магистрали са почистени и проходими, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, обобщи тя. Проходима е магистралата "Хемус" от Шумен до Варна. Включително е разрешено и движението на тежкотоварни превозни средства.

Усложнена остава обстановката в област Бургас. Остава затворена магистралата "Тракия" от Зимница до Бургас. Усилено в момента се работи за отваряне на пътя през "Петолъчката", както и пътя към "Слънчев бряг".

В област Варна магистралата Варна – Шумен, както и голяма част от третокласните, второкласните и първокласните пътища в областта. Най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик. "Там работят екипите усилено, за да помогнем и на общината, тъй като там е най-сложно и с общинската пътна мрежа", заяви Павлова.

"Ситуацията в област Добрич също се подобрява. Отваряме пътя Добрич - Варна за движение, за да може да имаме достъп до Добричка област и поетапно усилията ще са насочени към отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня", добави тя.

Подобна е ситуацията в областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра, където главните направление се отварят поетапно за движение. "Пробиват се и малките пътища", увери Павлова. И допълни, че забраните за движение на тежкотоварни автомобили остават валидни там.

В област Шумен обстановката е усложнена, затворени са главни пътища, но снегопочистващите фирми работят усилено. Основните градски артерии в областния център са почистени и проходими при зимни условия.

Обстановката в област Русе е нормална. Всички населени места имат транспортна връзка с общинските центрове, а общинските центрове имат връзка с областния град, каза за Дарик областният управител Стефко Бурджиев. Само село Черешово в Сливополска община е без вода, навсякъде другаде има нормално електро и водоподаване.

Общинската пътна мрежа в Русе се почиства, градският транспорт се движи. Пътят за София обаче е затворен за камиони над 3,5 т. Пътищата за Силистра и Разград са затворени за всички видове автомобили заради проблеми в съседните области, добави Бурджиев.

В област Силистра затворени за движение на всички видове превозни средства тази сутрин са всички пътни артерии в областта, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Изключение правят само две отсечки - Дулово-Исперих и Старо село-Кубрат, които са проходими но за автомобили до 3,5 тона. Пътните настилки се почистват и се очаква в по-късните часове да започне поетапното им отваряне.

На територията на седемте общини в областта, няма населени места без електрозахранване и водоподаване. Единствено в село Светослав, община Кайнардажа, няма ток, но причината по информация на дежурния в Областния кризисен щаб, не е в зимната обстановка, а в авария от друг тип. Няма данни и за закъсали или бедстващи хора и автомобили.

Затворени за движение на автомобили са всички пътища в област Разград. Само пет основни пътни направления са отворени за автомобили до 3,5 т, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Освен към Русе, автомобилите могат да се движат в посока Попово, Исперих, Търговище и по направлението Кубрат-Исперих. Пътищата са трудно проходими, движението е при тежки зимни условия, каза дежурният. Със снегопочистването са ангажирани 42 машини, като на места снегът и вятърът не са спрели и има навявания, което затруднява работата.

Зам. областният управител Нурие Црънгалова съобщи, че няма откъснати населени места в региона. Всички общински пътища са проходими при тежки зимни условия. Продължава почистването на отсечките Завет - Иван Шишманово - Веселец и Разград - Езерче. Почистват се и отсечките към населените места от община Лозница - Сейдол, Крояч, Гороцвет, Студенец, Каменар и Чудомир. Ток има във всяко селище в региона, две села са без водоподаване - Радинград и Сеслав.

В област Търговище зимната обстановка остава силно усложнена. Затворени за движение поради навявания са пътищата по направленията към Попово и Разград. За пътуващите е осигурен обходен маршрут през селата Бряг-Съединение в посока Разград и през Бряг-Съединение-Голямо Соколово в посока Попово.

Главният път София-Варна в областта е проходим, като се допускат и камиони с тегло над 12 т, оборудвани с вериги. За всички останали пътища от първи и втори клас ограничението е за товарни автомобили до 10 т, като тези над 3,5 т задължително трябва да се движат с вериги. По информация на дежурния в Областно пътно управление снежната покривка в региона е от 50 до 120 см в регионите на Омуртаг и Антоново. В община Омуртаг остава в сила обявеното бедствено положение.

В 4.00 ч. тази сутрин автобус с 12 пътници е затънал в преспите край поповското село Априлово. Той е бил изтеглен с високопроходим влекач, става ясно още.

Пътната мрежа в община Ловеч сутринта е била проходима при зимни условия, но продължаващият снеговалеж и ниските температури правят обстановката тежка. Улиците в града са почистени, на места до асфалт, спирките и тротоарите се почистват в момента.

Отворен е пътят за Слатина (кръстовището на пътя Ловеч - Плевен), но остават затворени отсечките Баховица - Лисец, Баховица - Николаево, Баховица - Славяни, Ловеч - Горан и Тепава - Брестово. Днес се прави организация и тези пътища ще бъдат отваряни поетапно.

Няма селища без електричество в областта. Въведен е режим на водоподаването в Старо Стефаново и има нарушено водоподаване в Соколово поради авария, която се отстранява.

Остава ограничението за движение на всички моторни превозни средства с вериги на територията на област Смолян, съобщи зам. областният управител Андриан Петров. Има ограничение и за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона, както и за ремаркета и полуремаркета.

Няма населени места без електричество и без достъп в района. Остава частичното бедствено положение на територията на община Смолян, като ново навалелият сняг остави без достъп редица населени места в района, съобщи зам.-кметът на общината инж. Марияна Цекова. Проблеми има с пътните артерии за Мугла, Турен, по поречието на Горна Арда, Виево, Кутела, махалите на Широка лъка.

Освен в Източна България и главно в североизточната част на страната, снегът създаде временно проблем и за движението край Сандански. Движението по пътя от републиканската пътна мрежа I-1 Благоевград - ГКПП Кулата е ограничено поради обилния снеговалеж в района, съобщиха от АПИ.

117 населени места и 23 000 души са с прекъснато електрозахранване заради влошената метеорологична обстановка. Най-много засегнати населени места има в областите Бургас и Добрич, докладва енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Отбелязваме спад на тежките произшествия, отчете началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Той уточни, че екипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове.

Най-четени