Тежки зависимости и конфликти на интереси тресат ВСС 12.11 | 12:16

Поредните записи от разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева, колежката й Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват това

От iNews.bg

Появиха се нови записи от разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева, колежката й Румяна Ченалова и неидентифициран мъж.

От записаните разговори личат тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, както и влияние върху него от изпълнителната власт.

Записите, публикувани  от сайта "Бивол", показват, че председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който обяви, че ще проверяват изтеклите записи, лично е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана" за "Червей".

От тях става ясно още, че Янева е изпратила SMS на Бойко Борисов на 12 февруари, когато той е в Брюксел ("Извинявайте, но не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000")

Малко след това тя се е свързала с Димитър Узунов от ВСС, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на Съвета от Яне Янев.

Узунов е поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че "току-що му се обадил човекът от Брюксел"   и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за "400 години затвор" били за пред медиите.

Подобно изявление на 12 февруари направи премиера Бойко Борисов.

 

Тогава той каза:

"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост."

Малко след разговора с Узунов по Viber, тогавашната шефка на  СГС Владимира Янева получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. "Да не забравяме, че Сандански е най-топлия град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка".

Янева убедено разяснява на Ченалова, че "няма кой друг да е" авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. "Да, да, да, да" – съгласява се Ченалова.

Гаранциите от "човека в Брюксел" били потвърдени пред Владимира Янева и от "Милка". Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов. 

Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на 17 февруари.

В крайна сметка гаранциите не свършиха работа и на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е отстранени.

"Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата, са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.", казва по телефона Владимира Янева на колежката й Румяна Ченалова.

"Да не би това да е игра на главния прокурор", издига хипотеза Ченалова. "Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?" Непознатия мъж от записа я подкрепя – "Я се замисли малко?". Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров, ако е имало такава.

Ето и целият запис:

Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.

И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: "Имаш ли Вайбър?" Викам: "Имам Вайбър".
А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: "Току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш".
Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка."
Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

РЧ: Да, да, да, да…

ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: "Влади, трябва да се видим".
Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!".

РЧ: Да.

Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.
Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

Мъж: Да

ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?
Тва за мене е необяснимо.

РЧ: Да не би главния… сам да си?

ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

Мъж: А може би… я се замисли малко.

РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

Мъж: Даа.

ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

 





Водещи

Най-четени