Тежки и дълги преговори с нападателя на банката в Сливен* 23.03 | 17:14

Сигналът е подаден с паник бутона малко след 16 часа

От Деляна Петкова

Опит за въоръжен грабеж на офис на "Инвестбанк” в Сливен доведе до многочасова заложническа криза. 

Нападателят нахлу в банковия клон в 16 часа. Сигналът за обира е подаден с помощта на паник-бутона в банката.

Нападателят е въоръжен и държи като заложници 6 служителки на банката. Първоначално заложниците бяха 7, но към 22 часа една от служителките на банката напуска помещението, обградена от щитовете на полицаи.

Няма обаче информация за състоянието на останалите жени, които се намират все още в ръцете на нападателя.

Преди това обирджията поиска от полицаите цигари и безалкохолни напитки.

Според информация на полицията в банковия клон има само банкови служители. Всички те са жени. 

Обирът започва започва малко след 16 часа, като минути след нападението се чуват изстрели. Около два часа след началото на заложническа драма агенция Фокус съобщи, че отново са се чули изстрели.

При влизането си нападателят ранява охранителя, който е откаран в болница. Той е в тежко състояние и с опасност за живота. Прострелян е в областта на лявата раменна става. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб. 

След спешна операция според лекарите състоянието му е стабилизирано, но остава тежко.

От МВР се обърнаха с изявление до медиите с молба да не се разпространява информация по случая, тъй като това ще затрудни развитието на случая.

Клонът на банката се намира точно срещу сградата на Областна администрация в центъра на града на 20 метра от пешеходната зона.

Полицията е отцепила 200-метров участък около банката. Блокирани са и всички изходи от центъра на града. Операцията в Сливен се ръководи от главния секретар на МВР Калин Георгиев. От София са пристигнали и спецчасти, както и специалисти от Института по психология на МВР. 

Късно вечерта е била постигната договорка с похитителя служителите на областната администрация да бъдат евакуирани.

До този момент те бяха блокирани в горните етажи на сградата по нареждане на областния управител на Сливен Марин Кавръков. Целта е била те да се осигурят, тъй като офисите им се намират в обсега на оръжието на нападателя и при една евентуална трагична развръзка те биха могли да станат мишена. 

Двама изпълнителни директори и членове на Управителния съвет на "Инвестбанк", със служители на сигурността на "Инвестбанк" АД, са в Сливен, за да окажат необходимото съдействие на органите на реда.

Във връзка с въоръжения грабеж в клона на "Инвестбанк" АД в гр. Сливен е създаден кризисен щаб с телефон за връзка: 0888 478 360.

Има противоречива информация за самоличността на нападателя. Според БиТиВи нападателят е от Суворово, Варненско, и е на 66 години.  Според информация на вътрешния министър Цветан Цветанов нападателят е млад, наркозависим и от Сливен. 

*Информацията е актуализирана към 22.30 часа.

Водещи

Най-четени