Тежък старт за новия президент, кой ще влезе в служебния кабинет 24.01 | 08:59

За всеки от постовете имало по 2-3 евентуални кандидатури

От iNews.bg

Още от първия работен ден на новия президент Румен Радев започнаха консултациите за служебния кабинет. Държавният глава се закани изборът да е изключително прецизен и в правителството да няма агенти на Държавна сигурност. Бъдещите министри щели да бъдат проверявани за чисто минало, съобщи "Труд".

За всеки от постовете имало по 2-3 спрягани имена. Най-важен обаче е този на вътрешен министър, който трябва да осигури реда и да подсигури предстоящите избори. Възможните кандидати са бившият шеф на баретите Красимир Петров, бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев и бившият шеф на РДВР-Пловдив Пламен Узунов.

Няколко имена се завъртяха за второто силово министерство – на отбраната. Към днешна дата фаворит за поста се оказа бившият началник на департамент "Трансформации" в Центъра на НАТО за борба с тероризма ген. Стефан Янев.

Здравното министерство най-вероятно ще поеме зам.-министърът от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев, който беше шеф на НЗОК. Разговори за министър на образованието пък са водени с шефа на общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев, член-кореспондент на БАН. За енергийното министерство най-голямо одобрение сред претендентите получил Жаклен Коен, който от 2014 до началото на миналата година бе шеф на държавната мегакомпания БЕХ. 

Най-труден се оказва изборът на служебен министър-председател. А причина за това бе фактът, че проф. Огнян Герджиков, който допреди десетина дни се смяташе сигурен избраник за поста, отпадна от играта. Проф. Боян Дуранкев, който помагаше на Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, също отказал.

Водещи

Най-четени