Телевизията вече е само цифрова 30.09 | 13:28

100 хил. души нямат готовност за новите изисквания

От Елица Елефтерова

"НУРТС Диджитъл" постигна покритие на 96,2% от населението на България с цифров ефирен сигнал, което е над регламентираното. Това посочи днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Така 100 хил. души няма да гледат цифрова ефирна телевизия, добави той. Иначе няма проблем и телевизор "Опера" да се включи към цифровата система през антенния вход и тя да се гледа безпроблемно, допълни Тодоров, съобщава БТА.

Сигналът на аналоговата ефирна телевизия в София бе спрян днес публично в присъствието на представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията, Съветът за електронни медии, органът по цифрова телевизия, "НУРТС България" и медии.  

Това стана на церемония в телевизионната кула. На практика днес окончателно спира сигналът на аналоговата телевизия в цялата страна. Цифровият ефирен сигнал бе пуснат на 1 март.

Тодоров посочи още, че и до момента аналоговата телевизия е била гледана от 20% от населението на страната. Преходът от аналогова към цифрова телевизия е реализиран в Европа и в редица други развити държави.

Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество.

Водещи

Най-четени