Темата за пушенето на закрито пак е на дневен ред 01.02 | 12:05

Тя ще се обсъжда в пленарна зала, каза шефът на здравната комисия

От Ралица Стоянова

В рамките на този парламент темата за тютюнопушенето ще се постави на дебат в пленарна зала. Това председателят на здравната комисия Даниела Дариткова по повод протестите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, информира агенция "Фокус”.

Тя обясни, че има промени в Закона за здравето, които са предложени от независими депутати. Законопроектът е минал на първо четене в здравната комисия. Докладът е в Народното събрание и би следвало законопроектът да се разгледа в пленарна зала.

"Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене, каза Дариткова. Тя обясни, че разчита депутатите от ПГ на ГЕРБ ще бъдат отговорни и ще зачетат позицията и на премиера, и министъра на здравеопазването. "В същото време темата за пушене е надпартийна и наистина тук различните мнения се чуха в рамките на всички политически сили”, заяви Дариткова.

Относно предложението на СДС за референдум за тютюнопушенето на обществени места шефът на здравната комисия каза: "Референдумите са един добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани. Но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус. Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията".

Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, категоричен беше зам.-председателят на комисията Диан Червенкондев.  "Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема", обясни той.

Междувременно в София се организира протестно шествие за равни права на пушачи и непушачи. Протестът срещу тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места се организира в социалните мрежи.

Предвижда се протестната акция да започне в 15.00 часа от площад "Народно събрание”. Участие са заявили над 2000 души.

"Ние не очакваме, че тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места ще падне още на 1 февруари, но гарантираме, че ще продължим борбата срещу безумните закони, които представляват груба намеса в икономиката на страната, нанасят непоправими щети на бизнеса, дискриминират и нарушават човешки права”, посочват организаторите от сдружение на заведенията в България, НАС – Свободен избор.

За протеста е организиран транспорт от Пловдив до София.

Водещи

Най-четени