Терзиева: Инфраструктурните проекти няма да спрат заради оставката на правителството 03.07 | 13:20

Липсата на готови проекти е основен проблем за изминалия период, смята тя

От iNews.bg

Оставката на правителството и встъпването на служебния кабинет не би трябвало да спират работата по големите инфраструктурни проектите. Има си процедури, по които им се сертифицират разходите. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя представи отчет за работата на ведомството през първата година от мандата на правителството.

Министър Терзиева отбеляза още, че липсата на готови проекти е била сред основните проблеми през изминаващия програмен период, допълва БТА.

От своя страна председателят на Управителния съвет на агенцията "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков посочи, че агенцията си върши работата по обявени наскоро обществени поръчки за няколко големи инфраструктурни проекта.

"Всички търгове за големите проекти са ясно разписани под условието, че договор ще се подпише след осигуряване на финансиране", посочи Чайков и допълни, че това или следващо, или по-следващо правителство може да вземе решение да ги финансира със заемни средства от Европейската инвестиционна банка, от Световната банка.

"Агенцията си върши работата като пътна администрация - в момента, в който има готов проект, обявява тръжна процедура, за да може да избере изпълнител и да чака финансиране", посочи още той.

По данни от доклада на регионалното министерство за второкласни и третокласни пътища у нас до момента са отпуснати 50 млн. лв. от публичната инвестиционна програма. Те са използвани за ремонт на 250 километра пътни отсечки.

"През предходните четири години се задълбочиха диспропорциите между отделните региони и не се отделяха почти никакви средства от Държавния бюджет за по малките пътища", заяви министърът като допълни, че тази тенденция е била обърната в полза на хората.

Сред приоритетите в работата на МРР досега министър Терзиева открои работата по ВиК отрасъла и техническата инфраструктура, подобряването на пътната инфраструктура в по-малките населени места и намаляване на различията между регионите. Тя посочи, че акцент в нейната работа като министър и на екипа й е регионалната инфраструктурна политика и постигането на конкретни резултати.

Информацията в доклада на министър Терзиева показва, че от началото на мандата на правителството досега са би завършени общо 1355 км пътища. Тяхната реализация е струвала над 871 млн. лева.

Информацията в доклада показва още, че 270 км. второкласни и третокласни пътища са били рехабилитирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие. Общо 900 км. на стойност от 1,4 млрд. лв. са в процес на реализиране.

В изпълнение на програмата "Транзитни пътища 5" през тази година продължава обновяването на още около 500 километра национални пътища.

"Към днешната дата Министерството на регионалното развитие (МРР) вече не е само министерство на магистралите", отбеляза Терзиева като изрази надежда тази политика да бъде продължена.

Водещи

Най-четени