Терзиева: Работим да се намалят местата с режим на водата 08.04 | 14:39

Стартирана е нова програма за борба с безводието

От Цанка Донкова

"Нашето правителство има нова политика в областта на водоснабдяването, за да намалим драстично броя на населените места с режим на водата". Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на инспекция на строителната площадка на язовир "Нейковци".

Тя уточни, че министерството на регионалното развитие е стартирало една нова програма за борба с безводието, която за 2014 г. е с бюджет от 20 млн. лв.

"Амбицията ни е от публичната инвестиционна програма на правителството за догодина да отделим по-голям ресурс за тази цел", каза още министърът.

По отношение на язовир "Нейковци", министърът посочи, че предстои изграждане на язовирната стена и пречиствателната станция за питейни води. След завършването на обекта ще се осигури непрекъснатост на водоснабдяването на 30 000 души в област Габрово. Като начало от "Нейковци” ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с население близо 15 хиляди. Строителството на язовира е започнало през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти. През 2001 г. е спряно окончателно.

Терзиева информира още, че тази година започва и ремонта на язовирната стена на яз. "Христо Смирненски". Очаква се търгът за избор на строител да стартира през месец август, а индикативната стойност на рехабилитацията на стената на яз. "Христо Смирненски" е 330 хил. лева. Средствата са осигурени от държавния бюджет.

"Ако процедурите минат без обжалване, рехабилитацията може да завърши в началото на 2015 година", заяви регионалният министър. Това означава, че от догодина язовирът ще се завирява с пълния си обем, което ще даде допълнителна сигурност за водоснабдяването в района. Съоръжението е основен водоизточник на Габрово и обслужва 18 населени места от общината.

Водещи

Най-четени