Терзиева: Стремим се към качествено водоснабдяване на поносима цена 09.06 | 21:05

Това не е правенo от нито едно правителство, отбеляза министърът

От Теодора Кокаланова

"Правителството изпълнява поетите ангажименти и приоритетите, които си е поставило, а именно започнахме дългоочакваната реформа във ВиК – сектора". Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на работна среща на тема "Приоритети в отрасъл ВиК". В срещата участваха 28-те областни управители от страната и експерти във водния сектор. 

"Стартирахме реформата в сектора още от встъпването ми като министър на регионалното развитие", обясни Терзиева и подчерта, че "това е стъпка, която до момента не е правена от нито едно правителство." Министърът подчерта, че реформата е от изключително значение за постигане на  всички критерии, свързани с ВиК сектора до 2020г.–  надеждни съоръжения и качество на водите, като се създадат условия и за устойчиво развитие на отрасъла.

Терзиева отчете направените до момента първи стъпки, а именно - приетата Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в периода 2014-2023г. и готовият Правилник за дейността на ВиК – асоциациите по места.

По думите на министърът са одобрени 51 Генерални –регионални планове за ВиК, които са спомогнали за оценката за инфраструктурата. Изготвени са инвестиционни програми за поддържането и развитието на системите в краткосрочен и дългосрочен план. Министърът съобщи, че вече се изпълнява проект за подкрепа на реформата във ВиК отрасъла, за надграждане на капацитета на експертите по ВиК и администрацията.

Пред участниците в срещата регионалният министър съобщи, че се водят преговори, съвместно с Министерството на околната среда и водите, ВиК – операторите да станат бенефициенти по Оперативна програма "Околна среда". "Въпрос на преговори е да имаме пилотни, интегрирани проекти в региони, изпълнявани от асоциациите", посочи министър Терзиева.

Министърът подчерта, че водоснабдяването с качествена вода е световен проблем и е особено важно чрез активна работа и широка информационна кампания да стане ясно, че бъдещето на ВиК – сектора е неговата консолидация.

"Не бива да се работи раздробено. Ако останем в това положение съществува голям риск дружествата да се декапитализират и да започнат да фалират, което ще ги лиши от изпълнение на функциите им. Необходим е интегриран подход на регионално ниво при инвестициите във ВиК сектора", коментира още Терзиева. 

Водещи

Най-четени