Тестват сайта на МОН срещу хакери точно преди матурите през май 16.09 | 17:33

Продължавали опитите за проникване в информационната система на ведомството

От iNews.bg

Сайтът на Министерството на образованието и науката (МОН) ще бъде подложен на стрес тест в деня преди матурите през май 2017 г. Заради зачестилите хакерски атаки над официалната страница на ведомството се налага да има по-строг контрол и защити на информацията, свързана с държавните зрелостни изпити. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от Дарик.

"Само ден преди вторите държавни зрелостни изпити имаше опити за влизане на чувствителна група от хора. Съдействието на служителите от ДАНС беше много важно, за да сме сигурни, че няма да се получи проблем", посочи заместникът на Меглена Кунева в министерството.

На въпрос имало ли е опити за хакерски атаки по време на септемврийската сесия на матурите, Стаматов отговори: "Имаше опити за влизане в сайта, което подсказва, че са правени опити за разбиване на системата".

Попитан дали може да се каже, че сега сайтът на МОН е с по-добра защита, зам.-министърът каза:"Може да се каже, че засега не са влезли". "Действията на хакерите са престъпление и не бива да се подхожда с лека ръка", отбеляза той.

Попитан какво търсят тези, които искат да влязат в сайта на МОН, след като от сегашната сесия на матурите от август-септември, зрелостните изпити са вече на модули, Стаматов заяви, че му е трудно да отговори. Той призна, че е имало опити за влизане, което показвало, че никога не трябва да се остава на нивото, което е било миналия път.

"Това означава, че трябва системите за защита да се променят постоянно, да се надграждат и служителите, които отговарят за информационното и комуникационното осигуряване, да са винаги много навътре в нещата", подчерта той.

Стаматов коментира темата за защитата на сайта на МОН и за сигурността на матурите при откриването на паралелка за дуално обучение по професията "Електротехник" в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров" в София. На откриването присъстваха президентът Росен Плевнелиев и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел.

Водещи

Най-четени