Тефтерчето на Филип Златанов промени закона 11.04 | 13:50

Комисията за конфликт на интереси ще се управлява от колективен орган, обяви Зинаида Златанова

От Теодора Кокаланова

"Колективен орган вече ще управлява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Решенията вече няма да се вземат еднолично от председателя й". Това обяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова в TV7. 

По думите й новите текстове вече са гласувани на първо четене в пленарна зала, а до края на месеца трябва окончателно да бъдат приети. Златанова отбеляза, че по този начин със сигурност ще бъде сложен край на покриването на сигнали за конфликт на интереси и потулването им в чиновнически чекмеджета.

Система за случайно разпределение, каквато беше въведена в съдебната система, ще гарантира прозрачност и ефективност на работата на Комисията. Новите правила ще гарантират, че конкретен член на Комисията няма да разглежда определен сигнал, от който е пряко заинтересуван.

Самите решения ще бъдат вземани в максимално кратки срокове. Промените в Закона за конфликт на интереси идват като отговор на предишното управление в лицето на Филип Златанов, по-известен като Филип Тефтерчето.

Преди седмица той получи присъда от 3,5 години затвор, защото е прикрил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е уведомил друг висш чиновник, че има проверка срещу него. Скандалът с тефтерчето със записки на Златанов избухна през лятото на миналата година. В него срещу инициалите Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. имаше указания какво да се предприеме по конкретни преписки, припомня NEWS7. 

Водещи

Най-четени