Тече проверка в СДВР заради случая с тормоз над студентка от полицейска служителка 19.10 | 13:01

Засега няма оплакване в полицията, уточни Гунев

От Цанка Донкова

 В момента тече вътрешна проверка в СДВР във връзка с оплакване на студентка за тормоз от страна на полицейска служителка по време на обиск. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в ефира на БНР.

Гунев коментира случая, при който 20-годишна студентка се е оплакала за това, че е станала жертва на тормоз от страна на служителка в 4 РУП по време на обиск в столицата.

"В момента тече вътрешна проверка в СДВР, ако жената подаде оплакване и до инспектората, ще бъде направена щателна проверка и от страна на МВР”, заяви Гунев. "За мен по-големият проблем е, че такъв род проверки често се възприемат от гражданите като вътрешни, нямат особено доверие към тези проверки. За в бъдеще това, което трябва да се мисли и се надявам следващото правителство да го припознае като част от реформите в МВР, е изграждането на една независима система, както е в Западна Европа, където Омбудсмана или съответна структура, която работи към Народното събрание – следователи, бивши прокурори и съдии извършват този род проверки и тогава обществото естествено има много по-голямо доверие към една такава проверка и съответно в резултатите ”, допълни Гунев.

По-рано обаче студентката Борислава Латинова, която твърди, че е жертвата и баща ѝ заявиха, че не са успели да подадат жалба, защото не са били в работно време.

Вчера (18 октомври) Борислава и баща ѝ са обикаляли обществените институции, но оплакването им можело да бъде прието едва в понеделник. "Жалбата не можахме да подадем и в петък и вчера. Казаха ни елате в понеделник в рамките на работното време", заяви бащата на момичето. "Когато се касае за момиче на 20 години може поне някаква учтивост да покажат, макар и лицемерна", коментира още той.

Водещи

Най-четени