Тихомълком парламентът позволи на ВСС лесно да отстранява магистрати 27.07 | 14:36

Висшият съвет вече ще уволнява съдии, прокурори и следователи за всякакъв род престъпления, не само служебни

От iNews.bg

Без дебат и буквално в последния законодателен ден преди ваканцията си депутатите позволиха на ВСС лесно да отстраняват неудобни магистрати. Съдии, прокурори и следователи вече ще могат да бъдат отстранявани от длъжност за всякакви престъпления, а не само за такива, свързани с работата му. Това стана с окончателно приети от парламента промени в Закона за съдебната власт. Проектът беше внесен по-малко от 24 часа, след като вчера премина на второ четене през правната комисия, предаде Дневник.

Прието бе магистратите да могат да бъдат отстраняване, ако са станали обвиняеми за каквото и да е престъпление. Това означава, че занапред ВСС ще може да отстранява и без преценка съдия, прокурор или следовател. Пример за абсурдния текст даде вчера в правна комисия членът на съдебния съвет Галина Карагьозова - ако съдия е карал с превишена скорост, защото жена му е раждала.

Миналото лято депутатите приеха, че ВСС ще отстранява само при обвинения за престъпления, свързани с конкретната дейност на съдията, прокурора, следователя. А за всички останали случаи можеше да се иска отстраняване на магистрата от работа от съда.

Под натиск на гражданите и Европа вчера ГЕРБ оттегли спорните текстове, с които се забраняваше на съсловните организации да получават финансиране от чужди държави. Но в крайна сметка останаха тези, които предвиждат настоящите членове на Висшия съдебен съвет да могат да се върнат на по-добри позиции в съдебната система, както и задължение на всички магистрати да декларират членство в каквито и да е организации.

Промените ще влязат в сила 30 дни след публикуването им в държавен вестник. На деклариране ще подлежат всички "дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Задължението за деклариране важи и за членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от инспектората. Миналото лято беше прието да има такова изискване за новоназначените съдии, прокурори и следователи, но не и за действащите.

Единствено Пенчо Милков от БСП отбеляза, че на практика правилникът на парламента е нарушен, защото докладът на комисията, която приключи гласуването на проекта вчера в 19.00 ч. вчера, е бил внесен в парламента малко преди 9.00 ч. сутринта днес.

"Считам, че това противоречи на правилника. Трябва да има 24 часа преди обсъждането", заяви Милков.

Изказване малко преди финала на гласуването направи и Крум Зарков от БСП. "Този закон, начинът, по който беше внесен, обсъждан и днес приеман, съсредоточи в себе си всичко, което законодателната техника не трябва да бъде - внесен от никъде, предизвикал обществен скандал, оттеглен в последния момент основен текст от него. И накрая внесен в зала в нарушение на най-елементарния срок, който може да позволи на депутатите да се запознаят с това, което ще гласуват. И това по темата, по която всички декларирахме, че ще работим - за правосъдната ни система в първия ден на този парламент. Това беше едно силово упражнение, едно налагане на един закон и БСП не гласува "за" нито един текст", заяви Зарков.

Това предизвика председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ, който каза, че по проекта е бил направен един широк дебат, защото от една страна комисията е дебатирала близо четири часа в сряда, а от друга - "там са били членове на ВСС, "които били опозиционно настроени".

"Участваха представители на ВСС, тези които прецениха и имаха изцяло опозиционно мнение по проекта, на всички неправителствени организации, които се припознаваха като получатели на средства от тук и от там. Няма да коментирам и вижданията за прилагането на правилника, но смятам, че по този проект се осъществи един максимално широк дебат", заяви Кирилов.

Водещи

Най-четени