Тоалетна хартия и "Трабант" за депутатите в парламента 12.03 | 14:34

Протестиращите замеряха сградата. Събираха и жълти стотинки за вафли за депутатите

От Марио Евстатиев

Гражданският протест под мотото "Да изметем боклука" се премести в градинката зад сградата на Народното събрание, където е служебният вход за народните представители.

Около 200 души посрещаха пристигащите за извънредното заседание на парламента депутати с викове "Боклуци", "Страхливци" и "Всички за затвора". Те замеряха сградата с ролки тоалетна хартия и пакетчета с носни кърпички. 
Нас ни пуснаха, но не позволиха да внесем памперсите, които бяхме приготвили да подарим на депутатите, обясни Кристиян Коев – музикант, който в началото на протестите беше задържан от полицията.
"Подаръкът е от сърце. На който му става, да си сложи памперса и да си го пази. Символът за всеки е ясен”, заяви Коев. Той обясни, че след като "подаръците” не са били допуснати в сградата на Народното събрание, те бяха раздавани на депутатите на входа на парламента.
От организационния комитет на протеста бяха подготвили и специален подарък за народните представители - лек автомобил "Трабант", който докараха направо на жълтите павета.

Протестиращите събираха и жълти стотинки, с които депутатите "да си купуват вафли от лавката на затвора". Организаторите призоваха депутатите да излязат при гражданите, за да им връчат лично "даровете".
По време на демонстрацията не се стигна до ескалиране на напрежението, нямаше и регистрирани задържани лица. По време на протеста заваля дъжд, което подтикна организаторите да призоват хората да се разотидат, за да могат охраняващите полицаи да не стоят под дъжда.
По време на митинга гражданите обявиха, че ще подкрепят и предстоящият полицейски протест, който ще се състои в събота.

Водещи

Най-четени