Това лято морето край Златни пясъци ще е по-чисто (СНИМКИ) 13.05 | 21:02

Поставиха тръба, която отвежда отпадните води навътре

От Мая Александрова

Морето край курорта Златни пясъци това лято ще бъде по-чисто. След 5-годишно отлагане беше поставена тръба, която отвежда отпадните води навътре в морето, съобщи bTV.

Досега отпадъците от пречиствателната станция се изливаха на метри от плажа. Сега те ще отиват на повече от 2 км в морето.

"Там се разчита, че Черно море е с по-голяма самопречиствателна способност и би могло да се справи с остатъчните замърсявания”, обясни ръководителят на проекта Златка Танева.

"На север от Варна целият район на практика ще минава през новата пречиствателна станция и ще бъде заустен със сегашното съоръжение”, посочи кметът на Варна Иван Портних.

Съществуващата станция е стара и отдавна не отговаря на новите изисквания. Тя е строена преди точно 30 години. Предвидена е била за нуждите на до 15 000 души. Днес обаче, със застрояването на курорта и околните местности, обслужва до 50 000 души.

"През лятото, август месец, пречиствателната станция пречиства над 17 000 кубика ежедневно, това е голямо количество”, обясни директорът на ВиК – Варна Велко Вълканов.

Предстоят мерки за по-чисти води и в останалите курорти.

"Община Созопол получи над 11 млн. лв. кредит, с тях изграждаме двата ключови колектора, които обират отпадните води от новия и стария град”, изтъкна изпълнителният директор на предприятието за дейностите по опазване на околната среда Галина Симеонова.

Водещи