Тове Скарстейн: Посланиците сме малко като циганите 10.09 | 19:31

Президентът удостои с орден „Стара планина“ посланика на Норвегия Тове Скарстейн

От Ивелина Георгиева

"Ние посланиците сме малко като циганите, идваме поразхождаме се малко, в един момент губим интерес и си тръгваме", заяви посланикът на Норвегия Тове Скарстейн по време на награждаването й с орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев за особени заслуги и по случай окончателното й отпътуване от България.

Скарстейн подчерта, че нейният случаи е малко по-различен и независимо, че си тръгва тя не е загубила интерес към страната ни, оставя много приятели и ако не успее да се върне физически в България, то поне в мислите си ще се връща тук.

Идването на Скарстейн у нас съвпада с приемането ни в ЕС, което е и навечерието на една нова ера за България и Европа.

Между 2007 и 2009 година бяха реализирани 121 проекта и бяха създадени много нови партньорства. През това време бяха усвоени средства в размер на 127 милиона евро, които продължават да се усвояват и до днес.

"Благодарение на тези проекти аз съм кръстосала на длъж и на шир България. Била съм от Албена до Мелник и от Видин до Синеморец", похвали се норвежкият посланик.

Тя посочи, че е имала възможността да се запознае с богата история на България, да се наслади на красивата природа, да усети вкуса на българските гозби и вино, които са един сериозен фактор за сближаването на отношенията между двете страни.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че връчва ордена "Стара планина" с голямо задоволство, заради изключителния принос на Тове Скарстейн в развитието и укрепването на двустранните отношения между България и кралство Норвегия.

Днес сътрудничеството между двете държави е по-добро от всякога, политическите отношения са отлични, търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество укрепва, а туризма продължава да има водеща роля за сближаването на двата народа, отчете президентът Плевнелиев.

България цени високо помощта на Норвегия, която се изразява в постигането на конкретни обществено значими резултати като изграждането на Софийския арсенал, музея за съвременно изкуство в София, възстановяването на античния стадион на Филипопол в Пловдив, археологическите разкопки на манастира "Св. Йоан Предтеча" в Созопол, възстановяването на сградата на първото класно училище в Копривщица, изграждането на дигитален център за съхранение на писменото наследство на България и много други изключително важни за страната ни проекти.

Плевнелиев пожела на приятелския норвежки народ добро здраве, нови успехи, благодентсвие и просперитет.

Водещи

Най-четени