Тодор Танев: С пари и захарче третираме ромите като домашни любимци 15.06 | 19:24

Успели хора да посещават гетата и да дават личен пример, препоръчва министърът

От iNews.bg

"Когато третираме малцинствата като домашни любимци, подкупваме ги или ги заплашваме, ние всъщност ги обиждаме. С пари, пръчка и захарче не става. Те се нуждаят от мотивация на терен - добрият пример на успели хора. Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев пред бТВ по повод етническия конфликт в столичния кв. "Орландовци".

Според него "стимулът пари е самозаблуждение" и грешна мотивация, използвана по отношение на ромските малцинства. Министърът препоръчва да се се смени философията, като се пристъпи към "мотивация на терен". Това означава известни и успешни личности и водачи да са медиатори на културата на тези малцинства и на общоевропейската култура. "Тогава ще стане по-добре", убеден е Танев.
Картата на ромската интеграция в училищата вече е готова и скоро ще бъде представена , съобщи министърът. Тя съдържала и добри практики в някои области, в които ромите остават в училище и след първи клас. "От тях трябва да се учат другите", препоръча Танев.

След което констатира, че "образователното министерство се грижи за много неща, но като че ли не се грижи за следващото поколение.

 

"В следващото поколение циганското малцинство вече няма да е малцинство. И затова с пръчката и захарчето не става. Трябва да се учим от добрия опит", подчерта тТодор Танев.  

Водещи

Най-четени