Този доклад на ЕК трябва да бъде последен за България, отсече Местан 22.01 | 15:30

Според него най-лошото е, че комисията не вижда основание за спиране на механизма

От Ивелина Георгиева

"Наша отговорност е да сторим така, че този доклад да бъде последен за България." Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан, който представи позицията на партията относно публикувания днес мониторингов доклад на ЕК. По думите му управляващите трябва да имат за основна цел спирането на този механизъм.

Като най-негативно в доклада той определи, че ЕК не намира достатъчно основание да снеме механизма за наблюдение от страната. Местан припомни, че механизмът за сътрудничество и оценка целеше да помогне на България и Румъния по-бързо да преодолеят дефицитите, с които бяха приети в ЕС.

По думите му отпадането на механизма за наблюдение не е въпрос на желание, а на упорита работа за преодоляване на препоръките в доклада. "България няма нужда от отпадане на механизма като компромис от ЕК. Той трябва да остане дотогава, докато България отговори адекватно на препоръките", коментира той.

От ДПС нямат намерение да партизират резултатите от оценката на ЕК, но посочиха, че няма нищо по-глупаво бившите управляващи да го правят и да четат само негативните оценки, при положение че докладът обхваща период от над 12 месеца.

"Правителствата, които управляват трябва да поемат своята отговорност", категоричен бе Лютви Местан, като добави, че ДПС, като една от партиите, които подкрепят управляващите, поема своята отговорност за доклада.

"Европейската комисия борави с обективни критерии за оценка, затова и докладите са обективни", коментира лидерът на ДПС. Според него тези документи трябва да бъдат възприемани като важен ориентир за реформите, които трябва да бъдат извършени в страната.

Местан обеща отговорността на кабинета "Орешарски" и на двете партии, които стоят зад него, да бъде много по-отчетлива със следващия доклад на ЕК, тъй като той ще засяга период на управление, който е единствено и само на настоящото правителство.

В доклада не се съдържат нови сфери на критични бележки, но няма и отпаднали сфери на наблюдение.

Лютви Местан отчете и похвалата, която страната ни е получила с оценката за отслабването на натиска върху съдебната система от страна на изпълнителната власт. Той припомни, че при приемането си в ЕС България е покривала критериите за независимост на съдебната власт и този проблем се е задълбочил в по-късните доклади заради управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

"Аз съм сигурен, че в следващия доклад подобна критика за България, за каквато и да е форма на натиск, няма да има", категоричен бе Местан. Той подчерта, че независимо от многото критики, средата в България се демократизира. "Днес не може да става и дума за натиск върху бизнеса, а скандалите за подслушвания са по-скоро проява на истерия и агония на предишните управляващи", коментира политикът.

Мнението му относно доклада е, че той трябва да бъде възприеман като партньорски механизъм, който да помогне на България, да преодолее дефицитите по време на влизането си в ЕС.

Лидерът на ДПС призна, че пред кабинета "Орешарски" стои най-отговорната задача – да даде адекватен отговор на всички наследени негативи за България, ако иска механизмът да бъде прекъснат.

Водещи

Най-четени