Токът да поскъпне с 1% от 1 юли очаква ДКЕВР 19.04 | 12:28

Председателят на енергийния регулатор предвижда успокоение на цените на петрола

От Елена Коцева

Цената на електроенергията да се повиши средно с около 1 процент от 1 юли тази година. Това са очакванията на председателя на Държавната комисия по енергиен контрол (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Корекцията ще бъде основно заради преразпределяне на цените за отделните тарифи - дневна, нощна и върхова.

Ангел Семерджиев каза, че е оптимист за цените на горивата през лятото, съобщава БТА.

Той очаква успокоение на цените на петрола и съответно цената на природния газ. Според него тя или ще остане същата, или ще се понижи.

Семерджиев уточни, че ако намалението на цената на природния газ е по-голямо, ще бъде намалена и тази на топлинната енергия.

В момента всички топлофикации са в добро финансово състояние и тези, които са на загуба, отчитат намаляване на загубите си.

iNews припомня, че електроразпределителните дружества внесоха в началото на април месец исканията си за ръст в цената на електроенергията в комисията. От ЧЕЗ и Е.ОН поискаха увеличение с около 14 на сто, а ЕВН - с малко повече от 5 на сто.

През новия ценови период потребителите ще бъдат компенсирани и за непроизведената, но калкулирана в сметките енергия от ТЕЦ "Марица Изток 1", обясни тогава Семерджиев, като очакванията му бяха за увеличение от не повече от 5%.

Според него няма начин да не се отчете "зелената" енергия, където има повишение. Така исканията на електроразпределителните дружества ще се разглеждат от гледна точка на инвестиционните им програми.

Водещи

Най-четени