Токът скача между 11% и 25%, ако нямаме квоти за вредни емисии 28.09 | 18:34

България ще поиска от ЕК безплатни разрешителни

От Петя Михайлова

България ще поиска от Европейската комисия безплатни разрешителни за изпускане на въглероден диоксид за част от индустриалните съоръжения, които попадат в Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ), съобщава БТА.

Според европейските регулации от началото на 2013 г. електроцентралите на въглища, газ и други фосилни горива трябва да купуват чрез търгове всички разрешителни за изпускане на парникови газове.

България, както и някои други страни на ЕС, ще поиска дерогация - временно или частично изключение от правилото, за да избегне рязкото поскъпване на тока. Ако няма дерогация за плащане на парникови газове, от 2013 година токът трябва да поскъпне с 25 процента, ако плащането се отложи - цената му ще се вдигне с 11 процента, съобщи министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

Максималният размер на безплатните разрешителни за квоти парникови газове през 2013 година е 70 на сто от емисиите. До 2020 година всички квоти трябва да станат платени. Отстъпката важи за инсталации, пуснати преди началото на 2009 г. Срокът, в който България може да кандидатства за дерогация, е до 30 септември и той ще бъде спазен, каза Трайков.

Правителството гласува днес Националния план за инвестиции, в който не са включени всички ТЕЦ-ове, защото не са заявили, че ще инвестират в технологии за опазване на околната среда.

"Ако не инвестират, няма да получат и дерогации и ще трябва да плащат за цялото количество парникови газове, което отделят", посочи Трайков.

Водещи

Най-четени