Тол такси ще се събират на 500 места по пътищата 10.10 | 17:15

Сателитна система ще идентифицира превозните средства

От iNews.bg

Вече стана ясно, кой ще изгражда тол системата у нас. Консорциумът "Капш Трафик Солюшънс" бе обявен вчера от АПИ за победител в обществената поръчка. Проектът ще продължи 19 месеца. Днес пък от австрийското дружество дадоха подробности около това как ще изглежда новата система за пътните такси, когато заработи.

След малко повече от година и половина у нас ще работят 500 терминала за регистриране и издаване на електронни винетки. Ще има и 100 автомобила за контрол, 100 пункта за претегляне в движение на превозните средства и 100 портала за тол контрол. Предвидено е и изграждане на изчислителен център и офис за поддръжка, съобщават от австрийската компания. Kapsch TrafficCom има на разположение 7 месеца за финализиране на инфраструктурата, уточняват още от там.

За българския проект дружеството ще използва своята патентована система за сателитно идентифициране на превозните средства и събиране на тол таксите. Тази система използва бордово устройство и сателитна технология за идентифициране на камионите и определяне на позицията им, както и автоматично събиране на тол таксите. Предимството на това технологично решение е в неговата гъвкавост. То позволява тол таксата да се изчислява на база на изминато разстояние, маса на превозното средство, категория на пътя, време от деня и моментно състояние на трафика. Тол такса ще се събира за всички класове асфалтирани пътища включително I-ви, II-ри и III-ти клас. Това включва между 16 000 и 18 000 км или около 80% от пътната мрежа.

"България е изключително важен пазар за нас в един многообещаващ регион", коментира Андре Лаукс, главен оперативен директор на Kapsch TrafficCom."Щастливи сме, че можем да започнем работа по проекта в Бълагрия след една много интензивна фаза на обществената поръчка", добави той.

Kapsch TrafficCom отговаря 100% на техническите критерии, за да бъде обявен за победител в обществената поръчка, а също така предложи и най-ниска цена – малко под 75 млн. евро. България е шестата европейска държава, в която Kapsch TrafficCom има отговорната задача да изгради тол система с национално покритие, след като направи това в Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус.

Водещи

Най-четени