Томина неделя 17.04 | 08:40

Така се нарича седмицата след Великден

От Кремена Бедерева

"Светла, празна” - седмицата след Великден се нарича Томина неделя. В една легенда се разправя, че Тома не повярвал на Христовото възкресение и затова Спасителят се му се явил след няколко дни и позволил на апостол Тома да сложи пръст в раните му. Затова и наричат апостол Тома "Неверни".

На този ден завършва  Великденският празничен цикъл. Осем дни по-късно апостолите се били отново събрали, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил и казал на ап. Тома: - "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали." Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл: - Господ мой и Бог мой! Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.

Тази седмица от стари времена е наситена с много момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. На Светлата сряда от седмицата се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. В Западна България се играе обредното Ладино хоро. На селското хорище се събират моми, ергени, възрастни жени и мъже. Момите се залавят в кръг и започват с песни хорото, като две от тях (едната в кръга, другата отвън) държат кърпа над веригата. Три пъти те разсичат хорото и така се образуват три несключени хора, които отново се сключват. Този път мястото на жените се заема от ергени с прътове в ръце.

В неделята имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.

Из земите на Индия, апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него Новото учение. В това число и две сестри-царици. Царят, заради покръстването на жена си, едната от двете сестри, много се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения, от които обаче апостолът по чудо все оцелявал. Но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята Християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. А дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел Християнството, убеден от невероятното изцеление от тежка болест на сина му Азан след като се покръстил.

Понеделникът след Томина неделя се нарича Софинден. Той се почита срещу суша. На жените е забранено да перат. Но ако това се налага, дрехите не трябва да бъдат изсушени докрай. Не се ядат яйца за предпазване от цирей. Всички трябва да си измият лицето и ръцете с вода, в която е било потопено червено яйце. Това се прави, за да се предпазят от пъпки и рани. Не се впряга добитък, не се ходи на нива, за да не окуцее добитъкът.

Водещи

Най-четени