Томислав Дончев: Най-тежкото е, че загиват хора, другото се възстановява 06.02 | 09:57

"Трябва да разграничим пораженията от климата и пораженията от човешката глупост"

От iNews.bg

Най-тежкото е, че загиват хора, другото се възстановява. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV бедствията от последните дни в страната.

В България бедствията не са от последните две седмици, но трябва да разграничим пораженията от климата и пораженията от човешката глупост. Факт е, че природата е различна, трябва да сме готови за променените условия, заяви Дончев.

По думите му тук идва въпросът за инфраструктурата, за отводняване на речните корита, за канализацията.

Характеристиката на валежите се промени, а температурните амплитуди са интензивни, посочи Дончев.

Стигаме и до горите. Обемът им  се повишава, но възрастта им пада.  Младата гора няма същия капацитет да спира водата, заяви Дончев.

Дончев предупреди, че ако за едно-две поколения унищожим гората, децата ни ще страдат от много повече бедствия. Ние ще кандидатстваме за подпомагане след бедствията от европейския солидарен фонд, увери вицепремиерът.

Най-тежкото е при едно природно бедствие, че когато става дума за имущество, то се възстановява, но не и човешкият живот. Необходим ни е по-голям дебит на водоприемните съоръжения, дори шоково при евентуално природно бедствие, без това да наводнява улиците и дворовете на хората, убеден е Дончев.

Валежите за страната ни вече са много интензивни. Понякога недомислените коригирания на речните корита вреди, посочи вицепремиерът.

Водещи

Най-четени