Томислав Дончев писа Добър (4) за усвояването на европейските средства 06.07 | 11:57

До 2009 година сме били твърдо със статут на повтаряч, коментира министърът по европейските въпроси

От Ивелина Георгиева

"До 2009 година България е била твърдо със статут на повтаряч през 2010 година минахме с тройка. Сега успехът ни е добър (4)", заяви министърът по европейските въпроси Томислав Дончев.

Той направи тази оценка по време на представянето на резултатите от анализ и оценка на процедурите за предоставяне на финансова помощ по седемте оперативни програми, съфинансирани със средства от структурните и Кохезионният фонд на ЕС.

Успяхме без нарушения да разходим добри пари, смята още той, но коментира още, че това не означава, че сме постигнали много голям напредък.

Първото положително въздействие от изпълнението на националната референтна рамка вече е факт, смята още Дончев и припомни, че се готви закон за управление на средствата от ЕС.

Според него голяма част от добрите резултати се дължи на сериозния ремонт на правилата и наредбите, които правителството направи през 2010 година.

Транспортният министър Ивайло Московски направи хронология на усвояването по ОП "Транспорт" и посочи, че през първите три години на програмата (до 2010 година) е имало много слаба усвояемост и забавяне на проектите. Единственият проект, който се е движил тогава е бил проектът за столичното метро и то благодарение на тогавашния кмет (Бойко Борисов, бел. ред).

Над 95% от ОП "Транспорт" са вече договорени. Разплатени са 1,3 млрд. лева са вече разплатени по тази програма.

Водещи

Най-четени