Топ историк и шеф на НРС изплуваха като разузнавачи в ДС 15.03 | 16:48

И двамата са били разузнавачи

От Филипа Тодева

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) Драгомир Димитров е бил разузнавач на Държавна сигурност (ДС).

Това показват данните от доклад на Комисията по досиетата.

Димитров е работил в качеството си на щатен служител в Областното управление на МВР Ловеч, от 20 август 1989 година е назначен за разузнавач.

Деканът на Историческия факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Пламен Митев е бил работил в Първо главно управление на ДС. През 1983 година е назначен за разузнавач, четири години по-късно е преназначен като старши разузнавач.

Докладът на комисията по досиетата съобщава за принадлежност към службите на редица служители на МВнР. Сред тях са Александър Цветков, завеждащ отдел с псевдоним Геров, Благовест Добрев, също Валери Тотев от МВР, Васил Плачков (МВР), Венелин Вандов, бивш PR на МРРБ, Веселин Локов от МО и др.

Огласяват се и дипломати – Вихрен Николов, временно управляващ посолството в Пхенян от 4 май 2010 г., Владимир Вълчев, консул в Алеп до 1991 г., Георги Иванов, генерален консул в Одрин до 2005 г., Емил Горанов, ръководил за кратко посолството в Анкара, Иван Стоянов, съветник в Дамаск, Иво Иванов, пълномощен министър в Прищина и др.

Ръководителят на Пътната агенция от 2008 до 2010 година Младен Младенов също е бил разузнавач.

Водещи

Най-четени