Топ кардиолог със съвети как да се спасим от коронавируса! Обясни как мъжете да живеят по-дълго 25.11 | 09:45

„Психиката и имунитета са свързани. Затова избягвайте темите за това кой къде е починал, не гледайте такива репортажи. Говорете за хубавите неща, за старите приятели, за веселите неща!“, съветва началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев

От iNews.bg

Защитните сили срещу COVID-19 се синтезират на сън. Тогава се изграждат антителата. Затова е важно да спим повече докато боледуваме. 

Тези хора, които спят под 6 часа, по-често страдат от сърдечносъдови заболявания и са по-рискови за боледуване, каза в "Денят започва по БНТ началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев.

"Психиката и имунитета са свързани. Затова избягвайте темите за това кой къде е починал, не гледайте такива репортажи. Говорете за хубавите неща, за старите приятели, за веселите неща!", съветва той.

"Едни и същи неща причиняват и нарушен имунитет, и повишаване на кръвното налягане, а те са всеизвестни: обездвижването, наднорменото тегло, нездравословното хранене и недоспиването. Повишаването на кръвното е белег, че човек води неправилен начин на живот и трябва да го променят", подчерта доцентът. 

Той съветва хората да спортуват у дома поне по 35-40 минути, нужно е да се натоварват физически всеки ден, ако нямат възможност да тренират навън.

"Колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее. Затова женените мъже имат по-дълъг живот от самотните", обясни Марчев.

Консумиране на повече варива (боб, леща), пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки и риба, съветва той.

"Хората, които са болни, умират от две неща – от COVID-19 и от страха. За да намалим страха, трябва да се обучим. Човек трябва да е наясно къде се намира, какво става. Това намалява страха. Първото нещо, което искам да им кажа на тези хора, е, че болестта трае стандартно 2 седмици. Свиквайте", заяви доц. Марчев.

"Не се плашете от температурата! Ако е до 38 градуса, не я понижаваме, защото стимулира защитните сили на организма. Това, че хората са отпаднали, да не ги безпокои! Нека спят повече", добави той.

"Притеснява ни само дихателната недостатъчност или по-ясно казано невъзможността да си поемат въздух. В такива случаи трябва да се вика спешна помощ", предупреди кардиологът.

Водещи

Най-четени