Топлото януарско време понижи и нивата на язовирите 21.01 | 19:20

Някои са под санитарния минимум

От Мая Александрова

Въпреки валежите през последното денонощие, язовирите, които се използват за напояване, са под средното ниво. Много от тях даже са и на санитарния минимум. В районите, където се полива най-много, водата в язовирите е критично малко.

Най-тежко е положението във Велико търново и областта, където от 6 язовира 2 са празни, а останалите са на санитарния минимум. Причината е, че язовирите се ползват не само за поливане, а на тях разчитат и много ВЕЦ-ове. Освен това водата задължително се изпуска, за да се поддържат нивата на реките, съобщава bTV.

Язовир "Пясъчник” е пълен на 12 на сто от капацитета си. В същото положение е и язовир "Домлян”, "Тополница” е пълен на 24%, въпреки че има най-големия водосбор в държавата. Много от производителите ще пострадат от това положение.

Тодор Илиев отглежда 7000 декара ориз в община Съединение. Плаща половин милион лева на година за това, че полива с вода от язовир "Тополница”.

От "Напоителни системи” обясниха, че, ако не завали сериозно, няма да могат да осигурят вода за стопаните.

Големи територии ориз се отглеждат и в Старозагорска област, но там проблеми с напояването няма да има, защото се използва водата от язовир "Копринка”, а той е пълен.

Водещи

Най-четени